Thursday, February 3, 2011

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pane con lievito madre


I left for vacation with, my Cagnina Clarence, my old cat Scianca and who else?? but with him the yeast mother! yes, I have to admit, I too become part of the "yeast employees" and I'll explain why: I have donated 500 gr. Yeast mother made with grape must, a wonderful scent, for me that I love mixing it was a great gift. I began research on how to use the best for bread, and I must say that after three failures in the sense was that the bread is good and fragrant, but heavy, I finally found the right way, with a result that satisfies me, soft bread, crisp crust, good smell ... I do 2 weekly refreshments, I also cooked on the pizza with LM firestone, but that's another matter that go into later.

recipe:

dose for 4 loaves as photos

  • 1 kg. 00 flour
  • 200. gr. Manitoba
  • 500 gr. yeast
  • 2 teaspoons honey 2 teaspoons salt 700 ml lukewarm water
dissolve the yeast with some warm water, add all other ingredients already ed impastare per 15 - 20 minuti , lavorare anche con le nocche e sbattere più volte l'impasto sul tavolo per far assorbire bene i liquidi. Mettere l'impasto in ciotola , fare taglio a croce e far lievitare per 3 ore nel forno con luce accesa, coprire con pellicola trasparente e un telo. Dopo riprendere l'impasto, lavorarlo un pochino e stenderlo dando una forma rettangolare, fare le pieghe a libro e metterlo di nuovo a lievitare per un'ora. Riprendere l'impasto e dare la forma preferita, sistemare le forme su teglia con carta forno e far lievitare nuovamente per 3 ore sempre nel forno. Accendere il forno a 250 , quando è pronto infornare per 10 min. a 250°, poi abbassare a 200° per 30 min. se si prende troppo colore sopra, coprire con carta stagnola.

What satisfaction, the result!

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